Önéletrajz


Szabó Zsolt (Budapest, 1972. január 1. –) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása pénzügyi elemző, tanácsadó, hivatásos bíró.

Nemzetközi játékvezetési karrier:

A Magyar Labdarúgó-szövetség JB terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1999-től tartotta nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül az angolt és a németet beszéli. Nemzetközi játékvezetését segítő mentora Nagy Miklós volt. 2008-ban az UEFA JB besorolása szerint a top játékvezetők közvetlen utánpótlásába került. Több nemzetek közötti válogatott, valamint Intertotó-kupa, UEFA-kupa és Európa-liga klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának 4. bíróként segített. Működési idején Kassai Viktor után a legtöbbet foglalkoztatott magyar játékvezető. 2009-ben az UEFA JB a 2. kategóriás bírók közé sorolta. 2009-ben részt vett a hatbírós rendszer tesztelésében az Európa-liga csoportmeccsein. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében a 7. helyet foglalja el 7 találkozó szolgálatával. A nemzetközi játékvezetéstől 2011-ben búcsúzott. 132 nemzetközi mérkőzésen vett részt, 99 alkalommal mérkőzésvezetőként.

Sikerek:

2001–2002-ben a Borsodi Liga legjobb játékvezetője. A Nemzeti Sport a 2002–2003-as bajnoki évadban az Év Játékvezető cím adományozásánál sportszakmai munkájának elismeréseként Bede Ferenc mögött a második helyen végzett. A tudósítók 1-től 10-ig osztályozzák a bírók tevékenységét. 2003-ban Aranyszemüveg-díjat nyert. (Ezt a szurkolók szavazatai alapján a legjobb játékvezető kapja meg.) A 2009–2010-es Soproni Liga legjobb játékvezetőjévé választották. 2010-ben Hertzka Pál-díjat kapott.

forrás: wikipédia